Familiaal vermogensrecht

Heel wat Belgen gaan de jongste jaren actief op zoek naar de meest voordelige en efficiënte manier om hun zorgvuldig opgebouwd vermogen optimaal te beschermen. De expertisegroep "familiaal vermogensrecht & vermogensplanning" wil een antwoord op maat bieden op alle vragen die zich kunnen voordoen inzake organisatie en overdracht van vermogens, zowel tijdens leven als na overlijden. Ook omtrent de overdracht van familiale ondernemingen aan een volgende generatie beschikken wij over een ruime ervaring.

 

Deze interdisciplinaire expertisegroep beschikt over alle noodzakelijke kennis om u te adviseren en bij te staan omtrent alle aspecten die bij vermogensplanning van belang kunnen zijn, zowel privaatrechtelijk (huwelijkscontracten, schenkingen, testamenten, ...), vennootschapsrechtelijk (holding, stichting, maatschap, ...) als fiscaal (vruchtgebruik, erfpacht, opstal, ...). Zo bent u zeker van een oplossing op maat.

 

De actualiteit nauwgezet opvolgen en bespreken is in deze sector van essentieel belang. Om die reden werd Nelissen Grade in 2011 mede-oprichtend lid van de "Estate planning skill group (EPSG) Vlaams-Brabant" waarin professionals samenkomen om hun ervaringen, knowhow en ideeën over vermogensplanning uit te wisselen.

 

Vermogensplanning gaat ook gepaard met successierecht, (het vermijden van) successiebelastingen en betwistingen die ontstaan naar aanleiding van een nalatenschap. Alle vragen en problemen die zich in dit verband kunnen stellen, zowel voor als na een overlijden, en gaande van de aangifte van een nalatenschap tot eventuele procedures voor de rechtbank omtrent de vereffening en verdeling van de nalatenschap, worden door onze advocaten deskundig behandeld.

 

Voor bijkomende informatie of een eerste contact staan we uiteraard voor u klaar.

Diensten

Erfrecht

Indien er zich na het overlijden betwistingen voordoen of problemen opduiken, staan wij graag tot uw dienst. Wij kunnen u begeleiden van de aangifte van een nalatenschap tot eventuele procedures voor de rechtbank omtrent de vereffening en verdeling van de nalatenschap. 

Familiale onderneming

Steeds vaker worden familiale vermogens ingebracht in maatschappen en vennootschappen. Binnen de expertisegroep familiaal vermogensrecht wordt voor uw vermogen en het beheer van uw familiale onderneming gezocht naar de beste oplossing, via aangepaste bestuursstructuren en familiecharters. Daarnaast begeleiden wij familiale vennootschappen niet alleen bij hun oprichting en beheer, maar ook bij overdracht aan de volgende generatie. 

Huwelijksvermogensrecht

De keuze van huwelijksstelsel of samenlevingsmodel heeft een duidelijke impact op uw vermogen. Wij adviseren u preventief bij de keuze van het stelsel en de eventueel bijhorende specifieke regelingen. Daarnaast staat onze expertisegroep u bij in geval van echtscheiding en de vereffening - verdeling van het vermogen.

Schenkingen en testamenten

Graag adviseren wij u op welke manier u welbepaalde personen kan begunstigen, bij leven en na overlijden. Rekening houdend met uw concrete situatie, wensen en verwachtingen werken wij een gepaste oplossing uit, gaande van testamenten, schenkingsdocumenten over begunstiging via beleggingsproducten, enz.

Vermogensplanning

Onze advocaten adviseren u niet alleen over de aangewezen vermogensstructuren (vennootschappen, holdings, private stichtingen, trusts, testamentaire mogelijkheden) in functie van de gewenste fiscale of juridische optimalisatie, maar begeleiden u ook bij allerhande transacties met betrekking tot o.a. vastgoed (aankoop, verkoop, financiering, schenking, vruchtgebruik, erfpacht, opstal, patrimoniumvennootschappen,…) en roerende beleggingen (vennootschappen, holdings, beleggingsverzekeringen, kunst, enz.). 

Quicklinks & downloads

x
Wij gebruiken Cookies op deze website om uw gebruik te vergemakkelijken. Meer informatie vind je in onze cookiepolicy en privacy policy. Door verder te surfen, gaat u hiermee akkoord. Ok