Thursday 12 June 2014

DE SPERPERIODE

"De kledingketen ZEB roept in de strijd tegen de sperperiode de hulp in van zijn klanten. Het bedrijf wil definitief afrekenen met de "absurde" maatregel."

Related article

Bron: De redactie.be 12.06.2014

De Belgische wetgever heeft tijdens de vorige legislatuur ervoor gekozen om door middel van een Wetboek van Economisch Recht de economisch wetgeving te codificeren. Zij heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om een grondige hervorming door te voeren.

De sperperiode werd daarbij enigszins verrassend door de wetgever behouden. Het is dus nog steeds verboden om gedurende deze periode (voorafgaand aan de soldenperiode) prijsverminderingen aan te kondigen voor de sectoren van kledij, lederwaren en schoenen. Nochtans was de sperperiode door recente rechtspraak van het Europese Hof van Justitie en het Belgische Hof van Cassatie onder juridisch vuur komen te liggen.

Het Hof van Justitie heeft namelijk verschillende malen geoordeeld dat het verbod om in een sperperiode prijsverminderingen aan te kondigen in strijd is met de Europese Richtlijn Oneerlijke Handelspraktijken voor zover deze bepaling er ook toe strekt de consumenten te beschermen. Het Hof van Cassatie oordeelde vervolgens dat de regelgeving rond de sperperiode deze bescherming beoogde. Bijgevolg is de sperperiode in strijd met de Europese regelgeving bevonden.

De Belgische wetgever heeft getracht hieraan op een subtiele wijze tegemoet te komen door in de bepalingen over de soldenperiode “Teneinde eerlijke marktpraktijken te verzekeren tussen ondernemingen” toe te voegen zodat zij voorhoudt dat deze bepalingen er zijn om de concurrentie tussen ondernemingen te verzekeren in plaats van dat die bepalingen de consument zouden beschermen.

Naar de letter van de wet zal een winkeluitbater van kledij, lederwaren en schoenen zich dus dienen te houden aan de sperperiode maar het is maar zeer de vraag hoe lang deze regelgeving over de sperperiode overeind zal blijven en in welke mate de winkeluitbater zich hier ook effectief naar moet schikken.

Indien u nog verdere vragen of opmerkingen over de sperperiode of andere marktpraktijken heeft, staan wij uiteraard graag te uwer beschikking.x
Wij gebruiken Cookies op deze website om uw gebruik te vergemakkelijken. Meer informatie vind je in onze cookiepolicy en privacy policy. Door verder te surfen, gaat u hiermee akkoord. Ok