Niet alleen de deelnemers aan het platform THE PIRATE BAY, maar ook de beheerder van het platform zelf schendt auteursrechten

Het Hof van Justitie heeft op 14 juni 2017 een baanbrekende uitspraak gedaan in de zaak THE PIRATE BAY.  Deze laatste is een beheerder van een platform waarbij de gebruikers ervan verschillende auteursrechtelijk beschermde werken uitwisselen (downloaden en uploaden) via de techniek van Bittorrent.

Het Hof oordeelde dat - zelfs ondanks het feit dat het de gebruikers zijn die de auteursrechtelijke beschermde werken aan elkaar uitwisselen en zodoende meedelen en auteursrechtelijke inbreuken kunnen plegen - ook de beheerder van het platform de auteursrechten kan schenden.

Ten eerste stelt het Hof dat het beheer van een online file sharing platform moet worden beschouwd als een mededeling in de zin van de auteursrechtelijke richtlijn.

Deze mededeling wordt gedaan aan een publiek o.a. omdat THE PIRATE BAY actieve handelingen stelt met betrekking tot dit platform. In dat verband verwijst het Hof naar het feit dat de beheerder van het platform de uitgewisselde en aangeboden bestanden indexeert, categorieën aanmaakt op basis van de aard, het genre en de populariteit van de werken en achterhaalde of onjuiste bestanden verwijderen en bepaalde content filtert.

Tenslotte speelde ook het feit dat THE PIRATE BAY winst maakte op basis van het beheer van dat platform voor het Hof een rol.

Dit lijkt een uitermate belangrijke beslissing, aangezien op basis van de e-commerce – wetgeving beheerders van platformen vaak immuniteit konden inroepen. Via de omweg van de auteursrechten lijkt het Hof van Justitie nu toch het (actieve) beheer van online sharing platformen aan banden te willen leggen.

 

x
Wij gebruiken Cookies op deze website om uw gebruik te vergemakkelijken. Meer informatie vind je in onze cookiepolicy en privacy policy. Door verder te surfen, gaat u hiermee akkoord. Ok